CIASTO TRUSKAWKOWE OLI

Składniki;

4 szklanki mąki pszennej

2  jajka

1 żółtko

25 dag margaryny lub masła

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo;

truskawki według uznania

bułka tarta

Wykonanie;

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników, posiekać nożem i  zagnieść.Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 . 2/3 ciasta dać do lodówki na  godzinę, a 1/3  do zamrażalnika. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem na to rozprowadzić ciasto, posypać bułką tartą, bo truskawki puszczą sok i na to ułożyć  truskawki obtoczone w cukrze i na wierzch zetrzeć na dużej zamrożone ciasto. Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku w 180C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *