Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 cytryny
Wykonanie:
Cytryny dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Miękką margarynę utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie wsyp przesianą szklankę mąki z proszkiem i wymieszaj. Dodaj startą skórkę, sok z cytryny i resztę przesianej mąki i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy keksowej o wymiarach 10×30 cm. i piecz około 50 minut w 180 C.