CIASTO WIELKANOCNE MAMY

Ciasto:

20 dag. mąki

12 i 1/2 dag. masła

6 dag.cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki śmietany

sól

Nadzienie:

400 ml. mleka

4 dag.kaszy manny

2 łyżki masła

25 dag. margaryny

2 białka jajek

2 żółtka

5 łyżek cukru

5 dag. rodzynek

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

8 dag. mielonych migdałów

kilka kropel olejku migdałowego

cukier puder

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w drobne kawałki, wsypać cukier puder, szczyptę soli i dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, a następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.

Nadzienie:

Mleko zagotować z cukrem, dodać kaszę manną, gotować 10 minut stale mieszając,aby się nie zbryliła a następnie ostudzić. Do kaszy dodać miękkie masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Dobrze wymieszać . Dodać mielone migdały i olejek migdałowy, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą delikatnie mieszając. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Masę przełożyć na ciasto wyrównać górę masy i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *