Ciasto:
20 dag. mąki
12 i 1/2 dag. masła
6 dag.cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
Nadzienie:
400 ml. mleka
4 dag.kaszy manny
2 łyżki masła
25 dag. margaryny
2 białka jajek
2 żółtka
5 łyżek cukru
5 dag. rodzynek
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
8 dag. mielonych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w drobne kawałki, wsypać cukier puder, szczyptę soli i dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, a następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie:
Mleko zagotować z cukrem, dodać kaszę manną, gotować 10 minut stale mieszając,aby się nie zbryliła a następnie ostudzić. Do kaszy dodać miękkie masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Dobrze wymieszać . Dodać mielone migdały i olejek migdałowy, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą delikatnie mieszając. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Masę przełożyć na ciasto wyrównać górę masy i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.