Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
25 dag. masła
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
1 i1/2 kg śliwek
Beza:
5 białek
1 kisiel cytrynowy bez cukru
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ubić pianę z białek z cukrem pudrem i kisielem.
Wykonanie:
Z podanych składników,zagnieść ciasto.Przekroić na 2 nierówne połówki włożyć w foliowy woreczek i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Śliwki umyć i wypestkować.Większą część ciasta rozłożyć na wysmarowaną blaszkę i wysypaną bułką tartą . Ciasto w blaszce posmarować białkiem jajka aby ciasto nie nasiąkło sokiem z owoców. Układamy na cieście śliwki skórką do dołu, przykrywamy je ubita pianą z białek i ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C.około 45 minut. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.