KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki

 

Ciasto:

2 szklanki mąki

3 żółtka

25 dag. masła

2/3 szklanki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

1 i1/2 kg śliwek

Beza:

5 białek

1 kisiel cytrynowy bez cukru

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Ubić pianę z białek z cukrem pudrem i kisielem.

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników,zagnieść ciasto.Przekroić na 2 nierówne połówki włożyć w foliowy woreczek i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Śliwki umyć i wypestkować.Większą część ciasta rozłożyć na wysmarowaną blaszkę i wysypaną bułką tartą . Ciasto w blaszce posmarować białkiem jajka aby ciasto nie nasiąkło sokiem z owoców. Układamy na cieście śliwki skórką do dołu, przykrywamy je ubita pianą z białek i ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C.około 45 minut. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *