CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
80 dag. truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru pudru

Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1 i 1/2  łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

 

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy 23x28cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30minut w temperaturze180C.

 

Mus truskawkowy:

 

Truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.Wstawić do lodówki.

Bita śmietana:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier, śmietan-fixe i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, a na spód można zrobić też kruche ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *