Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
80 dag. truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Bita śmietana:
1/2 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy 23x28cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30minut w temperaturze180C.
Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować i podgrzewać w rondelku z cukrem. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej trochę gorącego musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek mieszając całość jeszcze przez chwilę Wystudzić i gdy mus zacznie tężeć wyłożyć go na wystudzony biszkopt.Wstawić do lodówki.
Bita śmietana:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier, śmietan-fixe i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, a na spód można zrobić też kruche ciasto.