Składniki;

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
12 i 1/2 dag. masła lub margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo;

40 dag. owoców wg. uznania
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Miękkie masło lub margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem i jajkami. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x16cm. wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć owoce. Jeśli są to owoce mrożone należy je najpierw oprószyć mąką pszenną. Lekko wcisnąć w ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku 180C.około 40-45 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *