CIASTO Z TRUSKAWKAMI ANI

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

25 dag.margaryny

2/3 łyżeczki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1/2 kg.truskawek

2/3 łyżki kakao

Piana:

4 białka

1 szklanka  cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2/3 łyżeczki soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą część wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tarta prostokątną blachę. Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.

Piana:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, ubijając wsypywać cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wyłożyć na truskawki. Ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na pianie. Piecz w piekarniku 45- 60 minut. w temperaturze 180C.lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *