Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
1i 1/2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. meka
1 łyżka kakao
Piana:
4 białka
1 budyń śmietankowy
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Piana:
Białka ubić na sztywno dodać cukier ubijać chwilę jeszcze dodać budyń i olej wymieszać .
Ciasto:
Żółtka miksujemy z cukrami i dodajemy stopniowo pokrojoną margarynę i cały czas mieszając wlewamy 1/2 szklanki mleka i miksujemy, dosypujemy sodę, cukier, przesianą mąkę i resztę mleka.Ciasto wychodzi dość gęste.Na wyłożoną blachę papierem do pieczenia wykładamy większą ilość ciasta a resztę mieszamy z kakaem i wykładamy na białe ciasto.Posypujemy lekko mąką i układamy śliwki skórką do góry. Pieczemy 30 minut w 180 C.Po tym czasie na wierzch na śliwki jak będzie podpieczone ciasto wykładamy ubitą wcześniej pianę i pieczemy jeszcze 20 minut.