CIASTO ZE ŚLIWKAMI MAMY

Składniki:

4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
130 ml.oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
60 dag. śliwek (lub innych owoców)
cukier puder
szczypta soli

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać sól i ubijać na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i chwile ubijać. Następnie cienką strużką wlewać olej cały czas miksując. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodać na koniec i delikatnie wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach mikserem. Blachę 25×30 cm. wyłożyć papierem, posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto, a na wierzch ułożyć owoce.( śliwki skórką do dołu).Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C około 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *