CYGAŃSKIE SCIEŻKI ANI

 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka i resztę składników delikatnie wymieszać wyłożyć na większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną i posypaną bułka tartą i upiec.w 180 C20 minut.. Upiec 2 takie biszkopty.

Biszkopt jasny:

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej

cukier waniliowy

1/2łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Zrobić tak samo, jak biszkopt czekoladowy i upiec.

Krem:

1/2 litra mleka

37 i 1.2 dag.masła

15 dag. cukru pudru

Dodatkowo:

1 czekolada

10 dag.rodzynek

3 galaretki wiśniowe

1/2 litra śmietany kremówki 36 %

Wykonanie:

Ugotować budyń śmietankowy, według przepisu i ostudzić.  Masło utrzeć z  cukrem pudrem do tego dodać ostudzony budyń. Na końcu dodać jedną startą czekoladę i  rodzynki  sparzone.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt czekoladowy ,krem biszkopt jasny, w którym trzeba wyciąć literatką krążki. W wycięte dziurki układać pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką wiśniową 2 galaretki na 1/2 litra wody. Gdy  to zastygnie ubić 1/2 litra  śmietany kremówki i wlać do niej galaretkę wiśniową ostudzoną rozpuścić dwie galaretki w 1 i 1/2  szklanki wrzącej wody. Dodać pokrojone ananasy lub drylowane wiśnie Zamieszać i wyłożyć na biszkopt, a następnie przykryć drugim ciastem czekoladowym. Wierzch udekorować tartą czekoladą lub polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *