Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka i resztę składników delikatnie wymieszać wyłożyć na większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną i posypaną bułka tartą i upiec.w 180 C20 minut.. Upiec 2 takie biszkopty.
Biszkopt jasny:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
cukier waniliowy
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zrobić tak samo, jak biszkopt czekoladowy i upiec.
Krem:
1/2 litra mleka
37 i 1.2 dag.masła
15 dag. cukru pudru
Dodatkowo:
1 czekolada
10 dag.rodzynek
3 galaretki wiśniowe
1/2 litra śmietany kremówki 36 %
Wykonanie:
Ugotować budyń śmietankowy, według przepisu i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do tego dodać ostudzony budyń. Na końcu dodać jedną startą czekoladę i rodzynki sparzone.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt czekoladowy ,krem biszkopt jasny, w którym trzeba wyciąć literatką krążki. W wycięte dziurki układać pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką wiśniową 2 galaretki na 1/2 litra wody. Gdy to zastygnie ubić 1/2 litra śmietany kremówki i wlać do niej galaretkę wiśniową ostudzoną rozpuścić dwie galaretki w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Dodać pokrojone ananasy lub drylowane wiśnie Zamieszać i wyłożyć na biszkopt, a następnie przykryć drugim ciastem czekoladowym. Wierzch udekorować tartą czekoladą lub polewą.