Składniki:
2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
4 łyżki roztopionego masła przestudzonego
Kruszonka:
50 g. mąki
25 g masła
25 g cukru
1/2 łyżki otartej skórki z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
Dodatkowo:
1 do 1 i 1/2 szklanki jagód
łyżka cukru
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie dodać resztę składników. Wszystko razem połączyć. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i odchodzić od rąk (jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki). Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości gdzieś około 80 minut.Po upływie czasu wyciągnąć na lekko oprószony mąką blat. Rozpłaszczyć na prostokąt (wielkość w zależności od formy w jakiej będzie się piecz – u mnie 27 x 7cm). Na wierzch ułożyć jagody i posypać łyżką cukru. Zwinąć ciasto wraz z owocami w roladę. Skleić boki i ułożyć złączeniem do dołu w keksówce ( wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia.Ciasto powinno prawie dwukrotnie zwiększyć objętość gdzieś około 50 minut. Składniki kruszonki dokładnie połączyć. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika. Piecz przez około 40 – 45 minut w 180C.