CYTRYNOWA DROŻDŻÓWKA Z JAGODAMI

Składniki:

2 i 1/2 do 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

1 i 3/4 łyżeczki suszonych drożdży

1/3 szklanki cukru

otarta skórka z jednej cytryny

szczypta soli

3/4 szklanki mleka

1 duże jajko

4 łyżki roztopionego masła przestudzonego

Kruszonka:

50 g. mąki

25 g masła

25 g cukru

1/2 łyżki otartej skórki z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego

Dodatkowo:

1 do 1 i 1/2 szklanki jagód

łyżka cukru

1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie dodać resztę składników. Wszystko razem połączyć. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i odchodzić od rąk (jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki). Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości gdzieś około 80 minut.Po upływie czasu wyciągnąć na lekko oprószony mąką blat. Rozpłaszczyć na prostokąt (wielkość w zależności od formy w jakiej będzie się piecz – u mnie 27 x 7cm). Na wierzch ułożyć jagody i posypać łyżką cukru. Zwinąć ciasto wraz z owocami w roladę. Skleić boki i ułożyć złączeniem  do dołu w keksówce ( wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia.Ciasto powinno prawie dwukrotnie zwiększyć objętość gdzieś około 50 minut. Składniki kruszonki dokładnie połączyć. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika. Piecz przez około 40 – 45 minut w 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *