CZEKOLADOWA BABKA PIASKOWA

Składniki:

20 dag. cukru

17,5 dag. miękkiego masła

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki rumu

5 jajek

25 dag. mąki pszennej

5 dag. mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag. sproszkowanej czekolady

ciupek soli

2 łyżki marmolady morelowej

15 dag. polewy czekoladowej

Dodatkowo:

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka masła

Wykonanie:

Masło utrzeć na pianę. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, rum, szczyptę soli i jajka jedno po drugim. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, zmieszać ze sproszkowaną czekoladą i dodawać po jednej łyżce do ucieranej masy. Ciasto czekoladowe nałożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. i piec 1 godzinę . Marmoladę morelową podgrzać. Babkę wyłożyć podstawkę, posmarować marmoladą i ostudzić. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać babkę.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *