Składniki:
20 dag. cukru
17,5 dag. miękkiego masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
5 jajek
25 dag. mąki pszennej
5 dag. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag. sproszkowanej czekolady
ciupek soli
2 łyżki marmolady morelowej
15 dag. polewy czekoladowej
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
Wykonanie:
Masło utrzeć na pianę. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, rum, szczyptę soli i jajka jedno po drugim. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, zmieszać ze sproszkowaną czekoladą i dodawać po jednej łyżce do ucieranej masy. Ciasto czekoladowe nałożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. i piec 1 godzinę . Marmoladę morelową podgrzać. Babkę wyłożyć podstawkę, posmarować marmoladą i ostudzić. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać babkę.