ROGALIKI

Składniki;

3 szklanki mąki pszennej

25 dag. masła lub margaryny

1 szklanka 18% gęstej kwaśnej śmietany

marmolada

cukier puder do pospania rogalików

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko dodać masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę,całość posieka nożem aż powstanie masa przypominająca okruszki chleba. następnie zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować cienko, jeżeli ciasto jest klejące podsypać mąką. Wyciąć duże koła za pomocą talerza lub dużej okrągłej blaszki. Kolejno  każde koło podzielić na 8 części tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta  położyć marmoladę lub krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi trójkąta do węższej wierzchołka trójkąta  tworząc rogaliki. Pozostałe ciasto również rozwałkować podzielić na trójkąty i zrobić rogaliki.Na 30 minut przed pieczeniem schłodzić rogaliki w lodówce. Schłodzone rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 190-200 C.przez 15-20 minut do zarumienia ostudzić. Oprószyć rogaliki cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *