Składniki:
Ciasto:
8 białek jaj
25 dag. cukru
1 łyżeczka octu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Do przełożenia:
500 ml. śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
miękkie owoce, Np.: truskawki, jagody, brzoskwinie
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno. Dodając cukier ubijaj, aż powstanie ciągnąca masa. Wymieszaj ją z octem i mąką. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 2 okręgi. Wypełnij je masą. Piecz około 60 minut w temperaturze160 C. Wystudź, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Połową przełóż blaty, posyp owocami. Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną i owocami.