RYBA PO JAPOŃSKU ANI

Składniki:

1 kg. filetów rybnych mintaj, dorsz lub inne według swojego uznania

3 czerwone papryki

1 średni słoiczek ogórków konserwowych

2cebule

1 duża marchewka

sól

pieprz

 

Panierka;

 

3-4 jajka

mąka do panierowania

olej do smażenia

 

Zalewa:

 

1 szklanka wody

8 łyżek keczupu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

6 łyżek octu 10 %

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka soli

8 łyżek cukru

 

Wykonanie;

 

 

Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku , mące i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy kroimy w słupki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucamy cebulę i marchew na olej. Smażymy co jakiś czas mieszamy aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie paprykę czyścimy, myjemy,osuszamy i kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażymy aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni będą miękkie zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone w paseczki ogórki. Mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę. Ponownie mieszamy. W szklanej misce układamy na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można też  rybkę podać na ciepło z warzywami i ryżem, ale najlepiej smakuje na zimno .

 

Zalewa;

 

Składniki zalewy dokładnie wymieszać i odstawić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *