Składniki:
Ciasto:
1/2 kg. mąki pszennej
4 dag. drożdży świeżych
6 dag. cukru
250 ml. mleka ciepłego
Nadzienie:
10 dag.cukru
6 jajek (oddzielone żółtka od białek)
9 dag.migdałów posiekanych
15 dag.ciemnej startej czekolady
125 ml. gorącej śmietany
Do posypania:
5 dag.startej czekolady
2 łyżki cukru pudru
5 dag. cukru
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, pokruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać mleko. Trochę soli sypiemy na brzeg mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około15 minut.Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Nadzienie:
Cukier ubić z żółtkami, dodać migdały i czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do masy z żółtkami. Ciasto rozwałkować na prostokąt 40 x 60 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulonik. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto, robiąc ślimaka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 190C. Ciasto zalać gorącą śmietaną i piecz 50-60 minut. Po 25 minutach pieczenia, posypać cukrem i startą czekoladą. Dopiec do końca. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.