Składniki:
2 grube plastry karczku
2 duże cebule
Vegeta ziołowa lub przyprawa do grilla ziołowa
Maggi w płynie
Olej do smażenia
Czerwone wino
Wykonanie
Karczek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Cebule kroimy w ćwierć plasterki. Karczek z obydwu stron obsypujemy przyprawami. Mieszamy z cebulą, podlewamy maggi w płynie i mieszamy jeszcze raz razem. Przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na jakiś czas (najlepiej z dnia na dzień). Jak karczek się zamarynuje, na patelni rozgrzewamy olej . Doprowadzamy do bardzo wysokiej temperatury. Karczek wyjmujemy z cebuli, dokładnie oskrobujemy z resztek cebuli i wkładamy na patelnię na bardzo ostry tłuszcz. Mocno chlapie. Mocno obsmażamy na dużym ogniu z jednej i z drugiej strony. Najlepiej tak, żeby mięso się zrumieniło. Jak karczek będzie zrumieniony z obydwu stron, skręcamy ogień. Podlewamy winem i przykrywamy. Po około 5 minutach wrzucamy cebulkę, która została z marynowania. Dusimy karczek aż do uzyskania całkowitej miękkości co jakiś czas odwracając i podlewając winem.