Składniki:
4 średnie płaty cielęciny
4 plasterki wędzonej szynki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
10 dag. fasolki szparagowej
10 dag. kalafiora
10 dag. brokuła
1/2 puszki zielonego groszku
4 łyżki oliwy z oliwek
a łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżeczki świeżej lub suszonej szałwii
sól
pieprz
Vegeta do smaku
Wykonanie:
Zalać szałwię łyżką oliwy (szałwię suszoną, najpierw zalać wrzątkiem , osączyć). Płaty cielęciny lekko roztłuc, posmarować sosem szałwiowym. Obłożyć plasterkami szynki. Posypać mąką od strony mięsa Włoszczyznę umyć pokroić w kostkę. Podzielić kalafior i brokuły na różyczki. Paprykę pokroić w paski. Rozgrzać oliwę smażyć mięso. Gdy jest rumiane dodać paprykę, doprawić. Krótko smażyć razem. Blanszować warzywa 3-5 minut w osolonej wodzie. Osączyć, podsmażyć na maśle. Podawać do mięsa.