ESKOLAPKI CIELĘCE Z PAPRYKĄ

Składniki:

 

4 średnie płaty cielęciny

4 plasterki wędzonej szynki

1/2 zielonej papryki

1/2 żółtej papryki

1/2 czerwonej papryki

10 dag. fasolki szparagowej

10 dag. kalafiora

10 dag. brokuła

1/2 puszki zielonego groszku

4 łyżki oliwy z oliwek

a łyżka masła

1 łyżka mąki

2 łyżeczki świeżej lub suszonej szałwii

sól

pieprz

Vegeta do smaku

 

Wykonanie:

 

Zalać szałwię łyżką oliwy (szałwię suszoną, najpierw zalać wrzątkiem , osączyć). Płaty cielęciny lekko roztłuc, posmarować sosem szałwiowym. Obłożyć plasterkami szynki. Posypać mąką od strony mięsa Włoszczyznę umyć pokroić w kostkę. Podzielić kalafior i brokuły na różyczki. Paprykę pokroić w paski. Rozgrzać oliwę smażyć mięso. Gdy jest rumiane dodać paprykę, doprawić. Krótko smażyć razem. Blanszować warzywa 3-5 minut w osolonej wodzie. Osączyć, podsmażyć na maśle. Podawać do mięsa.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *