Składniki:
4 całe piersi kurczaka ze skorką30 dag.
1 brokuł
2 średnie cebule,
10 dag. gotowanej szynki
2 kromki pieczywa tostowego
1 ząbek czosnku
1 szklanka rosołu z kurczaka (instant)
4 łyżki sherry (lub-białego wina)
3 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 łyżeczka suszonego tymianku
biały pieprz młynka
Wykonanie:
Dobrze opłukać i osuszyć piersi kurczaka. Odkroić ostrym nożem od kości. natrzeć solą i pieprzem., a następnie brokuły,10 dag. pokroić na kawałki. Obrać czosnek i cebule, bardzo drobno posiekać. Gotowaną szynkę pokroić w drobną kostkę. Rozkruszyć pieczywo tostowe. Rozgrzać masło lub margarynę na patelni. Zrumienić posiekany czosnek i cebulę, stale mieszając. Dodać brokuły, szynkę i pieczywo tostowe. Całość dobrze wymieszać, doprawić masę do smaku solą i białym pieprzem z młynka. Umieścić po jednej łyżce przygotowanego nadzienia na wewnętrznej stronie każdego kawałka mięsa. Spiąć mięso drewnianymi wykałaczkami. Nasmarować tłuszczem naczynie żaroodporne, ułożyć faszerowane piersi kurczaka, tak aby się ze sobą nie stykały. Dobrze wymieszać rosół z sherry, musztardą i suszonym tymiankiem. Tak przyrządzonym sosem polać mięso w formie. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piecz przez 40-45 minut w temperaturze 200 C. Często polewać piersi powstającym w trakcie pieczenia sosem. Resztę brokuła pokroić na duże kawałki. Zagotować w garnku lekko osoloną wodę, wrzucić brokuły na 10-15 minut do wrzątku, bardzo dobrze osączyć. Wyjąć mięso z pieca, ułożyć piersi kurczaka na dużym półmisku, dodać z blanszowane brokuły, zadbać żeby całość nie wystygła .Sos z pieczenia przelać przez sitko do garnka, dopełnić wodą do 1/4 litra płynu, lekko zagotować. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie, zagęścić sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać śmietanę.