FILET FASZEROWANY ŚLIWKAMI

Składniki:

 

4 filety z kurczaka

20 suszonych śliwek

2 łyżki masła

1łyżka oleju

małe marchewki (baby)

2 szklanki bulionu drobiowego

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Filety płuczę zimną wodą, osuszam i ostrym nożem nacinam w każdym kieszonkę. Oprószam solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do każdej kieszonki wkładam po 5 śliwek. Na patelni rozgrzewam masło i olej, rumienię mięso ze wszystkich stron. Po około 10 minutach do mięs dodaję bulion i obrane, oczyszczone marchewki. Mięso układam na marchewce. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut. Mięso podaję na sałacie, obłożone marchewkami i przybrane ziołami. Doskonale smakuje z makaronem i sosem, który został po duszeniu mięsa – zaprawiam go zasmażką zrobioną z mąki i masła oraz sokiem z cytryny i śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *