Składniki:
1 mały kalafior
3-4 kawałki suszonych pomidorów (z zalewy olejowej)
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku (lub suszone zioła)
4-5 łyżek oleju do smażenia
60 dag. mięsa mielonego
1 duża cebula
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
Wykonanie:
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki równej wielkości. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, dobrze osączyć, ostudzić .Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, wbić jajko dodać 2 łyżki bułki tartej, siekane pomidory oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić jednolitą masę. Nabierać małe porcje masy i oblepiać nią różyczki kalafiora, formując frykadelki. Kotleciki panierować w pozostałej bułce tartej i układać na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.