FRYKADELKI Z KALAFIOREM

Składniki:

1 mały kalafior

3-4 kawałki suszonych pomidorów (z zalewy olejowej)

sól

pieprz

1 łyżka posiekanego świeżego majeranku (lub suszone zioła)

4-5 łyżek oleju do smażenia

60 dag. mięsa mielonego

1 duża cebula

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

 

Wykonanie:

 

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki równej wielkości. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, dobrze osączyć, ostudzić .Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa, wbić jajko dodać 2 łyżki bułki tartej, siekane pomidory oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić jednolitą masę. Nabierać małe porcje masy i oblepiać nią różyczki kalafiora, formując frykadelki. Kotleciki panierować w pozostałej bułce tartej i układać na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *