GALARETKA Z KURCZAKA I SZYNKI

 

Składniki:

 

10 dag. ugotowanego kurczaka

10 dag wędzonej szynki

1/2 puszki groszku lub kukurydzy

1 łyżka żelatyny

2 szklanki bulionu

sól

pieprz

do przybrania:

liście sałaty

pomidor

gałązki natki pietruszki

 

Wykonanie:

 

 

Żelatynę namoczyć na 30 minut w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Szynkę i kurczaka, drobno pokroić, dodać groszek, wymieszać i ułożyć w 4 miseczkach lub  filiżankach, zagotować bulion, do gorącego włożyć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić , zalać mięso, schłodzić w lodówce. Podawać na liściach sałaty, przybrać cząstkami pomidora i gałązkami natki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *