GĘŚ ŚWIĄTECZNA Z JABŁKIEM

Składniki:

 

1średniej wielkości tuszka gęsi

2 cytryny

1/2 szklanki oliwy

1cebula

1 marchew

1 ząbek czosnku

6 goździków

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

nać pietruszki

sól

Nadzienie:

 

1 kg winnych jabłek

3 łyżki masła

3 łyżki rodzynek

1i 1/2 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżeczki pieprzu

1i 1/2 łyżeczki tymianku

 

Wykonanie:

Sprawioną i umytą gęś osaczam, skrapiam obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, obkładam obranymi i pokrojonymi warzywami, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce na całą dobę. Przygotowuję nadzienie, obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, miąższ kroję w średniej wielkości kostkę. Dodaję kawałki masła, rodzynki. Posypuję tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszam.  Faszeruje gęś nadzieniem. Zaszywam. Wkładam do brytfanny, polewam wrzącą woda i piekę pod przykryciem w 200 C. licząc godzinę na 1 kg mięsa. Polewam sosem. Ostatni kwadrans piekę bez przykrycia, polawszy tuszkę zimną wodą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *