Składniki:
1średniej wielkości tuszka gęsi
2 cytryny
1/2 szklanki oliwy
1cebula
1 marchew
1 ząbek czosnku
6 goździków
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
nać pietruszki
sól
Nadzienie:
1 kg winnych jabłek
3 łyżki masła
3 łyżki rodzynek
1i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
1i 1/2 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Sprawioną i umytą gęś osaczam, skrapiam obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, obkładam obranymi i pokrojonymi warzywami, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce na całą dobę. Przygotowuję nadzienie, obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, miąższ kroję w średniej wielkości kostkę. Dodaję kawałki masła, rodzynki. Posypuję tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszam. Faszeruje gęś nadzieniem. Zaszywam. Wkładam do brytfanny, polewam wrzącą woda i piekę pod przykryciem w 200 C. licząc godzinę na 1 kg mięsa. Polewam sosem. Ostatni kwadrans piekę bez przykrycia, polawszy tuszkę zimną wodą.