Składniki:
1 średnia golonka wieprzowa
1/3 kg. kapusty kiszonej
1/2 litra piwa
2 łyżki majeranku
4 listki laurowe
sól,
pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki cukru
olej
Wykonanie:
Golonkę umyj, osusz, w kilku miejscach natnij skórkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Golonkę natrzyj majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem. lej rozgrzej na patelni, obsmaż golonkę z każdej strony na rumiano. Piwo i bulion warzywny wlej do garnka. Dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, włóż golonkę, gotuj godzinę na małym ogniu. Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, włóż kapustę (możesz ją pokroić), dodaj cebulę, posyp cukrem, duś, podlewając wodą, około 30 minut. Ugotowaną golonkę ułóż na kapuście.