Składniki;
500g. mięsa mielonego z łopatki
3 łyżki oleju lub oliwy+ dodatkowo do zwilżenia dłoni
1 posiekana papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
do smaku:
kolendra,
świeżo zmielony pieprz czarny
pieprz
sól
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Wykonanie;
Patyczki do szaszłyków przełożyć do długiego pojemnika, zalać zimną wodą i odłożyć na 2-3 godziny.Nasiona kolendry uprażyć na suchej teflonowej patelni, przełożyć do moździerza i utrzeć z czosnkiem, chili, sola ,oraz pieprzem.Do miski przełożyć mięso , wlać olej, utarte przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i wyrobić.Wyciągnąć patyczki do szaszłyków z wody ,posmarować dłonie olejem, z mięsa formować podłużne wałeczki, nabijając na patyczki, układać jeden obok drugiego na półmisku.Tak przygotowane szaszłyki z mięsa mielonego grillować na rozgrzanym ruszcie patelni grillowej, lub rozłożyć w piekarniku nagrzanym do 190 C.i piec około12 minut na brązowy kolor.