GRILLOWANE KOTLECIKI Z MIELONEJ ŁOPATKI

Składniki;

500g. mięsa mielonego z łopatki

3 łyżki oleju lub oliwy+ dodatkowo do zwilżenia dłoni

1 posiekana papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrej papryki

2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki

do smaku:

kolendra,

świeżo zmielony pieprz czarny

pieprz

sól

dodatkowo:

patyczki do szaszłyków

 

Wykonanie;

Patyczki do szaszłyków przełożyć do długiego pojemnika, zalać zimną wodą i odłożyć na 2-3 godziny.Nasiona kolendry uprażyć na suchej teflonowej patelni, przełożyć do moździerza i utrzeć z czosnkiem, chili, sola ,oraz pieprzem.Do miski przełożyć mięso , wlać olej, utarte przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i wyrobić.Wyciągnąć patyczki do szaszłyków z wody ,posmarować dłonie olejem, z mięsa formować podłużne wałeczki, nabijając na patyczki, układać jeden obok drugiego na półmisku.Tak przygotowane szaszłyki z mięsa mielonego grillować na rozgrzanym ruszcie patelni grillowej, lub rozłożyć w piekarniku nagrzanym do 190 C.i piec około12 minut na brązowy kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *