GROCHÓWKA Z BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

 

2 szklanki grochu (najlepiej łuskanego)

10 dag. boczku

10 dag. kiełbasy

włoszczyzna

cebula

2 ząbki czosnku

2 ziemniaki

1 łyżka mąki

1 łyżka tłuszczu

majeranek

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

 

Do moczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek, kiełbasę, włoszczyznę utartą na dużych oczkach tarki, cebulę, 2-3 ząbki czosnku i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjąć boczek i kiełbasę, pokroić w dość grubą kostkę, włożyć z powrotem do zupy. Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i majerankiem. Na grochówkę przecieraną osobno gotuje się wywary z boczku i warzyw, a następnie dodaje ugotowany, przetarty groch .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *