Składniki:
2 szklanki grochu (najlepiej łuskanego)
10 dag. boczku
10 dag. kiełbasy
włoszczyzna
cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 łyżka mąki
1 łyżka tłuszczu
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie:
Do moczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek, kiełbasę, włoszczyznę utartą na dużych oczkach tarki, cebulę, 2-3 ząbki czosnku i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjąć boczek i kiełbasę, pokroić w dość grubą kostkę, włożyć z powrotem do zupy. Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i majerankiem. Na grochówkę przecieraną osobno gotuje się wywary z boczku i warzyw, a następnie dodaje ugotowany, przetarty groch .