Składniki:
40 dag. grochu
30 dag. parówek
1 mięsisty pomidor
porcja włoszczyzny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Sporą ilością wrzącej wody zalać groch ,a następnie przykryć i odstawić na 2 godziny.
Odcedzić zalać 2 litrami świeżej wody i gotować na małym ogniu. Gdy będzie prawie miękki
dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę w słupki albo w kostkę. Parówki obrać z osłonek pokroić w plasterki dodać do zupy. Gotować do chwili aż groch będzie miękki. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i zagotować.
Doprawić zupę solą i pieprzem i zdjąć z ognia .Pomidor sparzyć obrać ze skórki, pokroić w kostkę .Do każdego talerza włożyć kilka kawałków pomidora, wlać zupę i posypać natką.
Najlepiej podawać z pieczywem.