GROCHÓWKA Z POMIDORAMI

Składniki:

40 dag. grochu

30 dag. parówek

1 mięsisty pomidor

porcja włoszczyzny

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Wykonanie:

Sporą ilością  wrzącej wody zalać groch ,a następnie przykryć i odstawić na 2 godziny.

Odcedzić zalać 2 litrami  świeżej wody i gotować na małym ogniu. Gdy będzie prawie miękki

dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę w słupki albo w kostkę. Parówki obrać z osłonek pokroić w plasterki dodać do zupy. Gotować do chwili aż groch będzie miękki. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i zagotować.

Doprawić zupę solą i pieprzem i zdjąć z ognia .Pomidor sparzyć obrać ze skórki, pokroić w kostkę .Do każdego talerza  włożyć kilka kawałków pomidora, wlać zupę i posypać natką.

Najlepiej podawać z pieczywem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *