GWIAZDKI MIGDAŁOWE

Składniki:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki

20 dag masła

1 żółtko

1 torebka cukru waniliowego

8 łyżek cukru pudru

10 dag. mielonych migdałów

Na lukier:

10 dag cukru  pudru

1 białko

1 łyżeczki soku z cytryny

barwniki spożywcze

 

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do  masy dodajemy mąkę , migdały i żółtko. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. Ciasto wałkujemy na 5 mm. Foremką wycinamy gwiazdki. Ciasteczka  rozkładamy na blasze pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C .Ostudzone ciasteczka fantazyjnie ozdabiamy lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *