Składniki;
50 dag. fileta z indyka
1 pomarańcza
1 cebula
kawałek świeżego imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Składniki:
Filet opłucz, osusz, pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Z pomarańczy wyciśnij sok. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Imbir obierz, posiekaj. Sok z pomarańczy wymieszaj z cebulą, imbirem i oliwą z oliwek. Marynatą zalej kawałki indyka, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Kawałki mięsa oczyść z marynaty. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Piecz około 10 minut co jakiś czas obracając, by równomiernie się upiekły.
OZDOBNE FALE
Filet można też pokroić
w dość cienkie i wąskie
paski i nanizać je na patyczki
do szaszłyków, tworząc
efektowne fale. Wcześniej
mięso delikatnie rozbij.