Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki  mąki

20 dag. masła

szczypta soli

pieczeń:

80 dag piersi z indyka

10 dag selera

10 dag. marchwi

10 dag. pora lub 30 dag .mieszanki  warzywnej

2 łyżki tartej bułki

2 żółtka

suszony tymianek

olej lub smalec

tarta bułka

masło

sól

biały pieprz

Wykonanie:

 Z podanych składników szybko zagniatam ciasto. Owijam folią i wstawiam do lodówki W tym czasie drobno kroje warzywa, mieszam z żółtkiem i tartą bułką. W piersi indyka wycinam kieszeń. Mięso z zewnątrz i wewnątrz solę oraz oprószam pieprzem i tymiankiem. Kieszeń napełniam warzywami  zamykam wykałaczką. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażam ze wszystkich stron i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 40 minut w temp. 180 C. Wyjmuję. Następnie rozwałkowuję schłodzone ciasto i kroję je na paski. Owijam fantazyjnie mięso. Wierzch ciasta smaruję rozmąconym żółtkiem. Wstawiam ponownie do piekarnika o temp. 180. C. Piekę jeszcze do zrumienienia ciasta.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *