Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
20 dag. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
25 dag. margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ,30 kg. jabłek prażonych ze słoika
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować wyłożyć na wysmarowaną blachę 24/36 cm. i posypaną bułką tartą i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piecz w 180 C. około 40 minut. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.