Składniki;
1/2 kg. mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag. margaryny
5 żółtek
6 łyżek wody
1 proszek do pieczenia mały
1 cukier wanilinowy
Mus jabłkowy;
1 i ½ litra musu jabłkowego
2 galaretki cytrynowe
1 kisiel cytrynowy
Wykonanie;
Margarynę posiekać z mąką, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka wymieszane z wodą i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę 25x44cm.wyłożoną papierem do pieczenia.
Mus jabłkowy;
Mus jabłkowy wymieszać dobrze z galaretką i kisielem. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. około 45-50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .