JAGODOWA POKUSA ANI

Składniki;

Ciasto;

15 dag. mąki pszennej tortowej
4 dag. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag. zimnego masła
3 żółtka

Galaretka cytrynowa z jagodami;
Składniki;

2 galaretki cytrynowe każda na 1/2 litra wody
2 i 1/3 szklanki gorącej wody
1/2 kg. świeżych czarnych jagód

Składniki;
Beza;
3 białka w temp. Pokojowej
15 dag.cukru pudru
2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowo waniliowy;
Składniki;

330 ml. zimnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 g. zimnego serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier waniliowy

Wykonanie;
Ciasto;

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Blaszkę 21×23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno przygotowanej blaszki i po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika 170C.piec około 20 minut do upieczenia i ze złocenia się ciasta.Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Galaretka cytrynowa z jagodami
Wykonanie;

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie 2 i 1/3 szklanki i ostudzić. Do ostudzonej galaretki dodać świeże jagody i wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na upieczony spód kruchego ciasta. Wyrównać na całej powierzchni. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Beza;
Wykonanie;

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować prostokąt o wymiarach blaszki, w której był pieczony kruchy spód do ciasta. Włączyć piekarnik na temperaturę 140 C.na termoobieg. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, nie przerywając ubijania. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Masę bezową rozsmarować na papierze o wymiarach blaszki do pieczenia. Wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut. Beza po upieczeniu powinna być chrupka i wypieczona. Po upieczeniu ostudzić i całkowicie wystudzoną bezę wyłożyć na krem śmietankowo-waniliowy.Krem przygotować w czasie pieczenia bezy.

Krem śmietankowo waniliowy;
Wykonanie;

Śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera i ubijać do momentu uzyskania sztywnego kremu.
Krem wyłożyć na galaretkę z jagodami. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki. Na krem wyłożyć całkowicie ostudzoną bezę.Ciasto przechowywać w lodówce

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *