JOGURTOWE CIASTO ODWRACANE

Składniki;

8 dag. margaryny
34 dag. mąki pszennej
4 jajka
30 dag. cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
23 dag. jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki cukru do posypania
margaryna do wysmarowania formy
30 dag.mirabelek
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Margarynę stop, ostudź. Jajka,cukier i esencję waniliową zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki, wlej margarynę zmiksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym spodem) wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj margaryną. Na papierze rozsyp dwie łyżki cukru.Śliwki mirabelki umyj, osusz, usuń pestki.Rozsyp w formie. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170C. piecz około 45 minut lub(do suchego patyczka). Pozostaw w formie na 15 minut, wyjmij dnem do góry. Posyp cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *