Składniki:
Ciasto:
1 szklanka jogurtu
1szklanka cukru
2 i1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
3 laski rabarbaru
4 łyżki wiórków kokosowych
cukier puder
Kruszonka:
20 dag dag. mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
Wykonanie:
Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera lub ręcznie.
Rabarbar kroimy w plasterki. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę 27 cm. i wysypanej bułką tartą lub mąką, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 175C.około 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.