JOGURTOWE Z RABARBAREM

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka jogurtu

1szklanka cukru

2 i1/2 szklanki mąki pszennej

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1 cukier waniliowy

3 laski rabarbaru

4 łyżki wiórków kokosowych

cukier puder

Kruszonka:

20 dag dag. mąki

100g cukru

1/2 kostki masła

cukier waniliowy

Wykonanie:

Kruszonka:

Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.

Wykonanie:

Ciasto:
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera lub ręcznie.
Rabarbar kroimy w plasterki. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę 27 cm. i wysypanej bułką tartą lub mąką, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 175C.około 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *