Składniki;
2 średnie piersi z kaczki
2 średnie podudzia z kaczki
100 ml. soku pomarańczowego
50 ml. oliwy z oliwek
1 mała czerwona kapusta
1 mała biała cebula
50 g. boczku wędzonego
2 jabłka
50ml octu jabłkowego
4 średnie ziemniaki
8 łyżeczek mąki pszennej typu 550
1 jajko
100g. świeżego szpinaku
50g. masła
50g. rodzynek
1 łyżeczka miodu lipowego
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie;
Rozgrzać piekarnik do 130C. Piersi i podudzia natrzeć przyprawami i zamarynować na 30 minut w soku pomarańczowym, następnie obsmażyć na oliwie z oliwek z dwóch stron po 5 minut i upiec w żaroodpornym naczyniu- najpierw podudzia, a po godzinie dołożyć piersi piec razem jeszcze 15 minut.
Aby przyrządzi sos, należny masło sok z pomarańczy (w którym marynowana była kaczka) , rodzynki, i mąkę gotować w rondelku, mieszając przez około 5 minut po czym odparować.
Obrane ziemniaki ugotować , wystudzić.Dodać jajko , szpinak i zmiksować w malakserze. Dodawać powoli mąkę , wyrabiając ciasto. Uformować wałek grubości palca i pokroić pod skosem ( czyli na szagę – stąd nazwa) . Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż kluski szagówki wypłyną na wierzch.
Aby przygotować młodą kapustę, pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć bez tłuszczu w rondelku. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić do miękkości. Czerwoną kapustę umyć drobno poszatkować. Dodać do boczku z cebulą i podsmażyć 2 minuty. Następnie dolać 200 ml.przegotowanej wody i dusić 20 minut, dodać przyprawy i ocet jabłkowy, aby nie stracić koloru. Na koniec dodać jedno jabłko starte na tarce o grubych oczkach.. Drugie jabłko pokroić w cienkie plasterki posmarować miodem i piec w piekarniku z kaczką około 5 minut..