Składniki;
1 kaczka z wiejskiej zagrody
1 szklanka kaszy gryczanej
250 g. ziemniaków surowych utartych
2 jajka
2 cebule
majeranek
sól
pieprz
tłuszcz do obsmażenia
Wykonanie;
Kaczkę natrzeć sola i majerankiem, wykręcić kość szyjną, skórę szyi zachować do nadzienia. Kaszę gryczaną podgotować i połączyć z masą ziemniaczaną, jajami, usmażoną cebulą ,oraz dużą dawką majeranku i pieprzu.(Farsz powinien być ostry). Farsz dobrze wymieszać napełnić nim skórę szyi i środek kaczki zaszyć.Kaczkę przełożyć do brytfanki podlać wodą i piec przez około 1,5 godziny, w otwartym naczyniu ,w gorącym piecu, często polewając sosem spod pieczenia.Pod koniec pieczenia kaczkę przykryć i zmniejszyć płomieni.Podawać pokrojoną na części zachowując nadzienie, polać sosem zagęszczonym mąką ziemniaczaną. Nadzienie do kaczki jest tez oddzielnym daniem zwanym ciśkami, przygotowanym właśnie z kaszy gryczanej, tartych i odciśniętych z soku ziemniaków, cebuli i przypraw.Masa ta następnie jest napychana w jelita wieprzowe i gotowana jak kiełbaski w wodzie, lub duszona w garze aż do miękkości, i następnie krojona w plastry. Osobno podsmaża się pokrojoną w kostkę słoninę. a na niej plastry kiszek lub gotowe ciśki.Podaje się je polane tłuszczykiem i posypane skwarkami jako osobne danie obiadowe.