KARP NADZIEWANY GRZYBAMI

Składniki;

Karp  ważący 1 kg.

200-300 g. świeżych grzybów lub pieczarek

1 cebula

2 białka jajka

1 szklanka śmietany

masło

koperek lub natka pietruszki

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Sprawić karpia opłukać, na godzinę przed pieczeniem nasolić go. Grzyby pokroić na duże kawałki , udusić na maśle razem z posiekana cebulką . Po przestudzeniu dodać ubite białka jajka, posiekaną natkę pietruszki lub koperek doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić rybę. Włożyć rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zapiec w gorącym piekarniku. W trakcie pieczenia podlewać rybę wytapiającym się tłuszczem. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika podlać karpia śmietaną.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *