Składniki:
Ciasto:
1 i ? szklanki wody
12 i ? dag. margaryny
1 szklanka mąki krupczatki
5 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
250 dag masła roślinnego
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g.)
1i 1/2 szklanki mleka
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z margaryna i do gotującej wody dodajemy szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.Podzielić ciasto na 2 równe części.Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25×40 cm.papierem do pieczenia, piecz 2 placki każdy po 30- 40 minut w 180 C.
Masa:
Masło roślinne,utrzeć z cukrem pudrem.Ugotować budyń w 1? szklanki mleka wystudzić.Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.