KEKS Z KANDYZOWANYMI OWOCAMI

Składniki:

 

Ciasto

1 i 1/2 szklanki mąki

5 jajek

1 czubata szklanka cukru pudru

1 łyżeczka miodu

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka owoców kandyzowanych, rodzynek

 masło i pergamin do formy

Składniki:

Lukier:

2 łyżeczki cukru pudru

sok wyciśnięty z cytryny

1 łyżka wody

Wykonanie:

 

Bakalie kroję w kostkę  przekładam do miseczki, posypuję łyżką mąki. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i miodem na puch, dolewając po kilka kropli octu. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek, mieszam .Do przygotowanego ciasta  dodaję kandyzowane owoce wcześniej obtoczone w mące, żeby wszystkie nie spłynęły na dno formy, tylko równomiernie rozłożyły się w całym cieście, delikatnie mieszam z ciastem formę keksową smaruję masłem i wykładam pergaminem. Przekładam do niej ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 50 minut w temperaturze 180 C. Składniki lukru dokładnie rozpuszczam, podgrzewam, smaruję ostudzone ciasto, dekoruję.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *