Składniki:
Skład mięsny
11/2 kg. boczku bez skóry
1,3 kg.szynki wieprzowej
1,3kg. łopatki wieprzowej
Przyprawy
2 łyżeczki pieprz świeżo zmielony
2 łyżki płaskie soli
2 łyżeczki soli peklowej
3 łyżeczki cukru
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
Pozostałe składniki
jelita cienkie wieprzowe
woda kranowa filtrowana lub przegotowana ostudzona
Wykonanie:
Całe mięso pokroić na kawałki takie jakie wejdą do maszynki. Mięso w takiej postaci wymieszać z solą i solą peklową i odstawić na 8 godzin do lodówki. Połowę łopatki, szynki i trochę boczku zmielić na oczkach 3 mm . Resztę zmielić na oczkach 8 mm. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mieszając dodawać stopniowo wodę. W zależności od mięsa dodaje się różne ilości (ja na tą ilość dodałam 2 szklanki) wody. Proponuję dolewać wodę powoli z małego naczynia. Mięso ma odklejać się od rąk. Mieszanie może trwać do około 40 minut. Mięso odstawić do lodówki.
Jelita moczyć i przepłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmienianej. Nadziewam za pomocą maszynki Zelmer. Jest to dosyć uporczywe, aczkolwiek wykonalne zadanie. Nadziany flak dzielę na odcinki 10- 15 centymetrowe. Taką kiełbasę można wędzić lub parzyć około 30 minut w temperaturze ok. 80 C. nie gotować.