Składniki:
2 połówki fileta z kurczaka
20 dag.pieczarek
1/2 malutkiego pora
vegeta
pieprz
1/2 łyżeczki masła
bułka tarta
1 jajko
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki umyć osuszyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.W rondelku roztopić masło,dołożyć pieczarki i pokrojonego w półplasterki pora,doprawić do smaku vegetą, sola i pieprzem.Dusić do odparowania soku.Ostudzić. Fileta umyć osuszyć papierowym ręcznikiem przeciąć wzdłuż zostawiając jeden dłuższy bok nie rozcięty,rozbić lekko tłuczkiem powegetować,popieprzyć.Zimny farsz pieczarkowy rozłożyć na filety,złożyć na pół, posklejać ładnie boki aby farsz nie wyleciał. Obtoczyć w mące jajku i bułce tartej Uformować ładny podłużny kotlecik. Smażyć na wolnym ogniu z jednej i drugiej strony na złoty kolor.