Składniki :
Ciasto:
1/2 kg. mąki
50 g. drożdży
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy mały
1 szklanka mleka
1/2 łyżki masła
Wykonanie;
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką mąki,1 łyżką cukru 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać na papkę i odstawić do wyrośnięcia.Resztę mleka podgrzać, rozpuszczając w nim masło.Zmiksować jajka z cukrem i ze szczyptą soli .Przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże.Mieszać łopatką dolewając letnie mleko z masłem. Ja wyrabiałam drewnianą łyżką, do ukazania się pęcherzyków. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę i wałkować na grubość około 2 cm. Wykrawać maczaną w mące, literatką. Albo formować w dłoni małe kulki . Układać na tacy, jeszcze do wyrośnięcia. Kłaść na sitko nad parę. Przykryć pokrywką i parować z 10 minut. Po ugotowaniu,podawać na słodko z jogurtem owocowym, z jagodami czarnymi albo na słono z mięsem i sosem. Wtedy nie dodawać cukru. Kluski można nadziewać, wtedy robić większe.