KNEDLE Z CIASTA TWAROGOWEGO

Składniki:

20 dag. miękkiego twarogu

15 dag. mąki poznańskiej

10 -15 dag.mąki ziemniaczanej

1 żółtko

sól

1/2 szklanki mleka

1/2kg.truskawek

śmietana

cukier

Wykonanie:

W miseczce rozgniatamy twaróg, dodajemy żółtko, mąkę poznańską i krupczatkę i tyle mleka, aby składniki dobrze się połączyły .Uzyskane ciasto rozwałkowujemy do grubości 1 cm, kroimy na kwadraty, w które zawijamy truskawki i formujemy knedle. gotowe wkładamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy3-4 minuty. Po wypłynięciu na powierzchnię wyjmujemy i zależnie od upodobania polewamy masłem, śmietaną lub posypujemy cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *