KOŁDUNY W CIEŚCIE PIEROGOWYM

Farsz:

80 dkg. mielonej wieprzowiny

2 duże cebule potarte na tarce

5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka soli

pieprz

Wykonanie:

Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.

CIASTO NA PIEROGI

Składniki:

500  g. mąki

0,5  litra maślanki lub kefiru

Wykonanie:

Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy Wykrawać kieliszkiem małe kółeczka na które kłaść około pół łyżeczki mięsa. Pierożki muszą być na tyle małe, żeby można je było brać łyżką na jeden kęs. Zrobić sobie wcześniej małe mięsne kuleczki i kłaść je na ciasto ,wtedy łatwiej je zlepiać. Gotować w rosole, po czym podawać z tymże rosołem. Rosołu w miseczce powinno być tylko tyle aby lekko pokrył kołduny. Ciasto wychodzi miękkie i bardzo plastyczne, można je nadziewać różnymi farszami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *