Składniki;

4 filety ryby mrożonej
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1mały seler
4 cebule
większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu,
sól
2 ziarenka ziela angielskiego ,
olej do smażenia,
1/2 szklanki wody
cukier do smaku

Wykonanie:

Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w pół talarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię.W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę- lekko solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz.  Warzywa podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smażymy cebulkę na lekko złoty kolor.Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa będą miękkie, układamy na półmisku na zmianę warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *