Składniki:
Na ciasto:
1szklanka mąki
1 jajko,
sól
woda.
Na farsz:
5 dag suszonych grzybów
2 cebule
1 solony śledź
1 jajko
olej
sól
pieprz
grzyby suszone
Wykonanie:
Grzyby moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie gotuję, odcedzam i siekam. Śledzia moczę około 2 godziny (kilkakrotnie zmieniam wodę). Cebulę obieram, kroję w drobną kosteczkę, przesmażam na oleju. dodaję grzyby i chwilę duszę razem. Odstawiam do ostygnięcia. Wymoczonego śledzia obieram ze skory i ości. Bardzo drobno kroję i mieszam z przestudzonymi grzybami. Przyprawiam solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatam ciasto. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki. Na każdy nakładam farsz i dokładnie zlepiam. Porcje kołdu nów Grzyby moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie gotuję, odcedzam i siekam. Śledzia moczę około 2 godziny (kilkakrotnie zmieniam wodę). Cebulę obieram, kroję w drobną kosteczkę, przesmażam na oleju. dodaję grzyby i chwilę duszę razem Odstawiam do ostygnięcia. Wymoczonego śledzia obieram ze skóry i ości. Bardzo drobno kroje i mieszam z przestudzonymi grzybami. Przyprawiam solą i pieprzem .Z podanych składników zagniatam ciasto. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki. Na każdy nakładam farsz i dokładnie zlepiam. Porcje kołdunów wrzucam na osolony wrzątek, gotuję minutę od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową.Podaję podsmażone i okraszone cebulką przysmażoną na oleju . Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję podsmażone i okraszone cebulką przysmażoną na oleju.