Składniki:
4 kg. ogórków
1 kg. cebuli
2 szklanki octu
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do grilla
koper zielony
gorczyca
natka pietruszki
3 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.Następnie nieobrane ogórki kroimy w plastry grubości 2 cm. Solimy i pozostawiamy na 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry,solimy i pozostawiamy na również na 2 godziny w osobnym naczyniu. Z octu,wody,soli,cukru i przyprawy do grilla gotujemy zalewę. Do słoików na spód wkładamy posiekany koper,troszkę osączonej cebuli, posiekaną natkę pietruszki oraz osączone ogórki. Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżeczce gorczycy. Następnie wszystkie składniki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki z ogórkami mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Odwracamy dnem do góry.