Składniki:
25 dag. masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
16 g. cukru wanilinowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.
Ponadto:
2i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę i proszek przesiać. Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać .Blachę o wymiarach 32 x 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, przelać na nią gotowe ciasto. Piecz około 30-40 minut w temperaturze 170C. do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany u mnie 32 sztuki.
Polewa:
125 g. masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
10 łyżek o cukru
3 – 4 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka, można poczekać, aż zgęstnieje.
Ponadto:
30 dag. wiórków kokosowych
Każdą kostkę namoczyć w polewie najlepiej pomagając sobie sztućcami, następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.