Składniki:

25 dag. masła

3/4 szklanki cukru

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%

16 g. cukru wanilinowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.

Ponadto:

2i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

2 żółtka

Wykonanie:

Mąkę i proszek przesiać. Jajka i żółtka dodać do naszej wystudzonej masy, zmiksować do gładkości. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać .Blachę o wymiarach 32 x 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, przelać na nią gotowe ciasto. Piecz około 30-40 minut w temperaturze 170C. do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany u mnie 32 sztuki.

Polewa:

125 g. masła

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%

10 łyżek o cukru

3 – 4 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka, można poczekać, aż zgęstnieje.

Ponadto:

30 dag. wiórków kokosowych

Każdą kostkę namoczyć w polewie najlepiej pomagając sobie sztućcami, następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *