KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM

 

Składniki:

 

1i1/2 kg. ziemniaków ugotowanych

 

30 dkg. mąki

 

2 cebule

 

2jajka

 

tłuszcz

 

bułka tarta

 

sól

 

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki przekręcić przez maszynkę,dodać mąkę,zrumienioną cebulę,jajka, sól, pieprz,wyrobić ciasto,uformować małe kotleciki,otoczyć w bułce tartej usmażyć na oleju,podawać z sosem grzybowym.

 

SOS PIECZARKOWY

 

Składniki:

 

Pieczarki

 

masło lub margaryna

 

sól

 

pieprz

 

śmietana

 

zielona pietruszka posiekana

 

Wykonanie:

 

Grzyby dokładnie wypłukać ugotować,odcedzić,pokroić w kostkę, z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę,dodać wywar z grzybów,pokrojone grzyby,dodać śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *